2009/08/31

Raita

Raita är kall yoghurtsås som både bryter av och framhäver smaken maten. Såsen kan också svalka smaklökarna.

Raita ( 3 port )
  • 2 dl turkisk yoghurt 10 % fetthalt
  • halv gurka
  • 1 msk honung
  • 1/2 tsk garam masala
  • salt efter smak
  • lite färsk mynta (kan uteslutas )

Riv gurkan grovt. Rör ner den i yoghurten. Lägg i honungen. Smaksätt med kryddorna och salt. Om man vill kan man hacka lite färsk mynta i.

Garam masala kyckling


Idag åt vi garam masala kyckling med ris, kryddad kål och raita. Linser är gott och nyttigt och passar perfekt i denna rätt. Man kan lätt bestämma styrkan på maten vilket är ett plus om små barn ska äta detta.

Garam masala kyckling med röda linser

  • 3 kycklingfiléer
  • 1 msk garam masala krydda
  • 1/2 dl röda linser
  • 3 dl vatten
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 röd paprika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 tsk socker
  • 1-2 msk tomatpure
  • 1 tsk cayennepeppar ( kan uteslutas )
  • salt, peppar
  • bladpersilja

Strimla kycklingfiléerna och bryn dom i lite matfett. Hacka paprikan och vitlöksklyftorna och lägg ner dom i stekpannan. Häll i alla övriga ingredienser och låt puttra tills linserna är lagom mjuka. Klipp över persilja. Servera med ris, mango chutney och yoghurt/raita.

Kål med ärter


Passar som tillbehör till kötträtter av nöt eller lamm och kyckling.

Kål med ärter (4 port)
  • 500 gr färsk vitkål
  • 125 gr frysta ärter
  • 1/2 dl matolja
  • 2 tsk hel spiskummin
  • 2 lagerblad
  • 1 krm röd spansk peppar
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 1 grön spansk peppar
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1/2 tsk garam masala

Strimla kålen. Tina ärterna. Enklast är att lägga dem i en sil och spola dem under varmt vatten någon minut.

Värm oljan i en kastrull på medelvärme tills det sisslar när man släpper ner ett spiskumminfrö. Lägg då i spiskummin och lagerblad och låt dem fräsa några sekunder. Lägg i kål och ärter och fräs under omrörning en halv minut. Sätt till chilipeppar och gurkmeja rör om, sänk värmen och låt koka under lock tills kålen mjuknat ca 5 min.




Finhacka den gröna chilin. Tillsätt chili, salt och socker. Rör om lägg på locket och låt koka ytterligare 2-3 minuter. Strö över och rör försiktigt ner garam masala precis före serveringen.

NaanBröd

  • 7 1/2 dl vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 dl naturell yoghurt
  • 2 msk matolja
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 tsk torrjäst
  • lite matolja till gräddningen
  • eventuellt vallmofrön

Lägg mjölet i en skål och ljumma mjölken. Vispa upp ägget lätt i en annan skål och blanda väl med yoghurt, olja, salt, socker, bakpulver, jäst och 1/2 dl av mjölken.

Häll blandningen över mjölet och blanda. Häll i mjölken lite i taget och knåda tills degen känns smidig och inte kladdar. Pensla degen med lite olja, täck över skålen med en fuktig handduk och låt jäsa ca. 2 1/2 timme. Sätt ugnen på grill, högsta värme och pensla fyra bakplåtar tunt med olja.

Knåda degen ett par minuter och dela den i 8 delar. Platta ut och dra den med händerna till en droppformad kaka 25-30 cm lång och 12-15 cm bred. Lägg två bröd i varje plåt och låt dem jäsa 20 minuter under duk.

Pensla bröden snabbt med lite vatten och strö eventuellt på vallmofrön. Sätt in plåtarna en i taget högt upp i ugnen och grädda bröden 2-3 minuter på varje sida tills de fått bruna fläckar. Servera varma.

2009/08/29

Plommonsaft

Har fått en massa röda plommon från kusinen. Här har jag kokat saft, tänkte också baka plommonpaj, koka sylt eller marmelad.



Plommonsaft
  • ca 1,5 kg röda plommon
  • kallt vatten
  • strösocker

Skölj plommonen och lägg över i kastrull. Lägg i så mycket vatten så plommona täcks. Sjud med vattnet tills de kokat sönder. Sila igenom silduk. Häll tillbaka i kastrullen tillsätt socker mycket som du önskar, själv hade jag i 4 dl. Koka upp och skumma.Häll den heta saften i uppvärmda flaskor och förslut väl. Förvara svalt.

2009/08/28

Smulpaj med frukt och bär

Smulpaj
  • 400 gr hallon
  • råsocker
  • 2 dl mjöl
  • 1 dl havregryn
  • 3 msk strösocker
  • 125 gr kylskåpskallt smör
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 nektariner
  • 1 dl blåbär
  • potatismjöl
Sätt ugnen på 220 grader. Lägg hallonen, blåbären i en pajform hacka nektarinerna lägg i tillsammans med bären strö över potatismjöl och råsocker blanda väl. Rör ihop mjöl, socker, havregryn, smör och bakpulver till en smulig deg. Smula degen över bären. Ställ mitt i ugnen ca 25 min. Låt den svalna och servera med lättvispad vaniljvisp eller grädde.





2009/08/11

Tre söta bullar

Sugen på choklad, kokos eller vanilj? Om det är svårt att välja baka alla tre.

Grunddeg till tre olika sorters bullar 3 x 16 bullar

  • 50 gr jäst
  • 5 dl mjölk (37 grader)
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 150 gr rumstempererat smör
  • 1.4 liter vetemjöl (840 g )

Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen i ljummen mjölk. Tillsätt socker, salt, kardemumma, smör och mjöl, spara lite till utbakning. Arbeta degen smidig 5- 10 min. Låt degen jäsa i 30 min under bakduk. Gör de olika fyllningarna under tiden. Dela degen i 3 delar. En för kokosknutarna , en för chokladsnäckorna den sista för vaniljbullarna.



Vaniljbullar

Vaniljfyllning

  • 2 msk marsanpulver för kokning
  • 2 dl mjölk
  • 1 1/2 msk strösocker

Garnering

  • 50 gr smör
  • 1 dl strösocker

Tillaga marsankrämen enligt anvisning på förpackningen. Låt kallna. Dela degbiten i 16 delar och forma till runda bollar. Gör en liten grop med mjölat finger. Fyll vaniljkräm i en spritspåse. Spritsa en klick vaniljkräm i varje bulle. Lägg bullarna på bakplåtspapper på en plåt och låt jäsa 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bullarna mitt i ugnen 8 - 10 min. Låt bullarna svalna helt.

Smält smöret och häll strösocker i en djup tallrik. Doppa bullarna i smöret och sedan i sockret. Låt svalna på ett galler.

Chokladsnäckor
  • 75 gr mandelmassa
  • 50 gr mörk choklad
  • 50 gr rumstempererat smör
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk kakao

Garnering

  • 1/2 dl pärlsocker
  • 1 ägg

Finriv mandelmassan. Finhacka chokladem. Rör ihop mandelmassa och choklad med smör, socker och kakao. Kavla ut degbiten till en platta ca 30 x 32 cm. Bred chokladfylningen på degen. Rulla ihop och skär i ca 2 cm breda snäckor. Lägg snäckorna i bullpappersformar. Låt jäsa 30 min under bakduk. Vispa upp ägget lätt och pensla snäckorna. Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 8 - 10 min. Låt svalna på galler under en bakduk.

Kokosknutar
  • 75 gr rumstempererat smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1/2 dl kokosflingor

Garnering

  • 1 msk kokosflingor

Kavla ut degbiten till en platta ca 30 x 32 cm. Bred på smör och strö över socker, vaniljsocker och kokos. Vik degen dubbel på längden och skär i ca 2 cm breda remsor. Tvinna remsorna till knutar. Lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla knutarna med ägg och strö över kokosflingor. Grädda mitt i ugnen 8 - 10 min. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.

Alla går utmärkt att frysa in.