2009/10/26

Lax i ugn ( Firinda somon baligi )

En enkel men ack så god fiskrätt som ingen kan misslyckas med.


Lax i ugn ( 4 port )
  • 1 purjolök
  • 4 laxfiléer
  • 3 dl grädde
  • 3 dl crem fraiche
  • 1 - 2 msk fiskkrydda
  • salt

Skölj och strimla purjolöken. Lägg den i botten av en ugnsfast form och lägg på laxen ovanpå. Salta.

Rör i hop grädde och creme fraiche. Smaka av med fiskkrydda. Häll blandningen över fisken och ställ in i ugnen, 200 C ca 20 min. Servera med ris och en god sallad.








2009/10/25




Jag ville uppdatera bloggen men var inte alls nöjd med antalet kommentarer med tanke på antalet läsare.Men skärpning gällande kommentarer! Tar jag min tid att fota och skriva vill jag åtminstone ha någon kommentar, vare sig positiv eller negativ. De får en att vilja blogga mer! Ska kanske ta lite ledigt från bloggen då....??

2009/10/22

Sekerpare

Traditionell efterrätt är mycket känd som turkisk men förekommer i olika former / recept i hela medelhavsområdet. Den är lätt och göra men måste ligga i sockerlag ungefär en halv dag gärna över natten.



Sekerpare ( ca 30 st )
  • 50 gr rumsvarmt smör
  • 1 dl majsolja eller matolja
  • 1 ägg
  • 4 msk turkisk yoghurt
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 5 dl vetemjöl

Sockerlag

  • 4 glas vatten
  • 3 glas socker
  • 4 - 5 droppar pressad citron




Lägg vattnet och sockret i en kastrull blanda och låt den koka ca 45 minuter i mellan värme. Tillsätt pressad citron på slutet. Ta av från värmen.
Sätt på ugnen i 200 grader. Lägg alla ingredienserna i en stor skål och gör en deg knåda inte förrr länge, men den ska vara väl blandad. Gör ca 30 runda former lägg på plåten du behöver inte smöra eller lägga bakplåtspapper. Tryck lite lätt och lägg hasselnötter eller mandel i mitten av varje kaka. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader tills den är gyllengul. Gör inte för stora runda kakor eftersom den blir större i ugnen och sen ännu större i sockerlagen.



Ta ut kakorna, lägg den i en skål eller plåt med höga kanter häll på sockerlagen. Båda kakan och sockerlagen måste vara varma. Gör den upp och ner låt den suga sockerlagen. Sedan vänder du den tillbaks. Och låter den vila så över natten i rumstemperatur. Glöm inte täcka den med alimuniumfolie. Servera den med vispad grädde...

Sekerpare ( yaklasik 30 tane )

  • 50 gr oda sicakliginda tereyagi yada margarin
  • 1 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 pkt vanilya
  • 1/2 cay bardagi siviyagi
  • 4 yemek kasigi yogurt
  • 5 kahve fincani un

Serbeti icin

  • 3 su bardagi toz sekeri
  • 4 su bardagi su
  • 4 -5 damla limon suyu

Surup icin suyu ve sekeri derin tencereye alin yaklasik 40- 45 dakika normal isidaki ateste kaynatin. Atesten almaya yakin limon suyunu sIKIn 5 dakika kaynatin ocaktan alin.

Hamur malzemelerini güzelce karistirin. Hamurdan 30 tane kücük top yapin. Firin tepsisine dizin. Üzerlerine hafif bastirin. Herbirinin ortasina badem yada findik koyun. 200 derece firinda altin sarisi rengini alana kadar pisirin. Firindan cikardiginiz sekerparelerin üzerine sicak serbeti dökün. Cektikten sonra servis tabagina aktarin ve krema ile servis yapin.....






Svampsoppa ( Mantar Corbasi )

Potatissoppan blir en god svampsoppa när du lägger till kantareller eller champinjoner.

Svampsoppa ( 4 port )
  • 300 gr blandsvamp
  • 3 potatisar
  • 1 gul lök
  • 5 dl vatten
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 görnsaksbuljongtärning
  • 4 dl mjölk
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde ( 15 % )
  • 1/2 tsk salt

Skär svampen i bitar. Fräs den i smör och ställ den åt sidan. Skala och skiva potatisen. Skala och hacka löken. Fräs potatis och lök i smör i en kastrull. Tillsätt vatten, peppar och buljongtärning. Låt soppan koka ca 15 min. Vispa eller mixa sönder löken och potatisen. Tillsätt svampen, mjölken och grädden. Låt koka några minuter. Smaksätt med salt. Servera genast




Mantar Corbasi ( 4 kisilik )
  • 300 gr mantar
  • 3 patates
  • 1 sogan
  • 1 sebze tableti
  • yarim cay kasigi tuz
  • 1 su bardagi su
  • yarim su bardagi cig krema
  • 1 su bardagi süt
  • 1 tutam beyaz karabiber ( svartpeppar )
Mantarlari yikayin ve dograyin. Tavanin icine cok az tereyagi koyun ve eritin. Mantarlari ekleyin suyunu salsin ceksin altini kapatin ve kenara alin. Patatesleri ve soganlari soyun ve dograyin. Bi tencerenin icinde cok az yagda kavurun hafif parlak bi renk alinca üzerine suyu, biberini ve sebze tabletini ekleyin. 15 dakika kadar kaynadiktan sonra el blendiri ile patates, sogan karisimini iyice ezin. Mantarlari, kremayi ve sütünü ekleyin. Kaynadiktan sonra tuzunu ayarlayin ve altini kapatin.

2009/10/20

Kärleksmums ( Kakaolu kek )

Chokladkakan är täckt av en glasyr som smakar kaffe och choklad. Kokosflingor på toppen.

Kärleksmums
  • 150 gr smör
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3/4 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 dl vetemjöl

Glasyr

  • 75 gr smör
  • 2 msk stark kaffe
  • 1/2 dl kakao
  • 2 msk vaniljsocker
  • 3 dl florsocker



Sätt ugnen på 175˚. Smörj och bröa en långpanna ca 2o x 30 cm eller lägg i ett bakplåtspapper. Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Sikta ner vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl genom en sil. Tillsätt smör och mjölk och blanda allt till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.
Glasyr: Smält smöret i en kastrull, tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker och blanda väl. Tag ut kakan ur ugnen, låt den stå en stund. Bred glasyren över den varma kakan och strö över kokosflingorna.








2009/10/17

Morotsbröd i långpanna ( havuclu ekmek )

Att baka bröd i långpanna är väldigt smidigt och enkelt. Man behöver inte knåda, rulla och baka ut brödet.

Morotsbröd ( 24 st )

  • 5 dl mjölk eller vatten
  • 50 gr jäst
  • 50 gr flytande margarin eller 1/2 dl olja
  • 2 stora finrivna morötter
  • 1 tsk salt
  • 2 msk ljus eller vit sirap eller socker
  • 4 dl vetemjöl special
  • 8 dl fullkornsmjöl av dinkel

Värm mjölken eller vattnet till 37° (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, flytande margarin eller olja, morötter, salt, sirap eller socker och nästan allt mjöl. Spara lite fullkornsmjöl av dinkel till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en deg.
Jäs degen övertäckt i ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Platta ut den i en långpanna (ca 30 x 40 cm), smord eller med bakplåtspapper. Skär degen med en mjölad kniv i 24 bitar. Nagga degen. Jäs under bakduk i ca 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 15-20 minuter. Ta ut brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk. Kan frysas in.

Havuclu ekmek (24 tane )
  • 1 bucuk su bardagi su
  • 50 gr maya
  • 2 yemek kasigi tozsekeri yada seker pekmezi
  • 50 gr erimis yag yada yarim su bardagi sivi yag
  • 1 cay kasigi tuz
  • 2 büyük rendelenmis havuc
  • yaklasik 500 gr kepekli un
  • yaklasik 300 gr kadar un

Yagi eritin icine suyu yada sütü ekleyin ( 37 derece olmasi lazim ) Büyük bi hamur kabinin icine mayayi ezin üzerine yag/süt karisimini ekleyin, mayanin iyice erimesini saglayin. Diger malzemeleride katarak hamur haline getirin. Yaklasik 30 dakika üzeri kapali dinlensin.

Tezgaha az un serpin hamuru hafif yogurun. Yaglanmis tepsiye güzelce yayin, 24 esit parcaya kesin ve catallayin. Üzerine bez kapatin 30 dakika daha dinlensin. 225 derecelik firinda 15 - 20 dakika pisirin.



2009/10/15

Äppelpaj ( Elmali pay )

Fantastiskt god äppelpaj som är lite annorlunda än de vanliga och lite tråkiga pajerna. Söt, syrlig på samma gång.

Äppelpaj ( 6 - 8 bitar )

  • 4 äpplen av syrlig sort
  • 150 gr smör
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 dl grädde
  • 1/2 dl sirap
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk mald kardemumma


Lägg de skalade och skivade äpplena i en ugnsfast form. Smält smöret i en kastrull och rör sedan ner övriga ingredienser. Bred blandningen över äpplena och grädda i 175° 25- 30 min, om du har den för länge i ugnen blir den hård. Servera pajen ljummen med vaniljglass. Äpplena kan bytas ut mot tex rabarber, hallon, blåbär.

Elmali pay ( 6 - 8 kisilik )
  • 4 eksi elma
  • 150 gr tereyagi yada margarin
  • 2 cay bardagi yulaf unu
  • 2 cay bardagi un
  • 1 cay bardagi toz sekeri
  • 3 yemek kasigi cig krema
  • 3 yemek kasigi seker pekmezi
  • 1/2 cay kasigi kabartma tozu
  • 1 cay kasigi kakule tozu

Elmaların kabuklarını soyup ince ince dilimliyoruz. Tart kalibinin altina diziyoruz. Erittigimiz yagin icine diger malzemeleride ekleyip hamur haline getiriyoruz. Elmallarin üzerine elimizle yayiyoruz. Önceden isitilmis 175 derece firinda yaklasik 25 - 30 dakika pisiriyoruz. Fazla pisirmemeye dikkat edelim yoksa cok sert oluyor. Vanilyali dondurma yada vanilya sosu ile servis yapin. Elma yerine arzu edilirse ahududu, uşkun, dag mersinide kullanilabilir.

Thaikyckling ( tayland usulü tavuk )

Starkt och genuint thailänsdska smaker. Men med den fettsnåla varianten av kokosmjölk.

Thaikyckling ( 4 port )

  • 4 st kycklingbröst
  • 4 dl kokosmjölk
  • 1 pkt wokgrönsaker ( 500 gr )
  • 1 tsk ingefära
  • 2 msk röd currypasta
  • 1/2 - 1 lime
  • matolja

Strimla kycklingen och bryn den i en stekpanna med lite olja. Slå på kokosmjölken och lägg i grönsakerna, ingefäran och currypastan. Pressa i limesaft och koka cirka 10 minuter. Smaka av med salt på slutet. Servera med nykokt basmati ris.





Tayland usulü tavuk ( 4 kisilik )
  • 4 parca tavuk gögsü
  • 400 gr hindiztan cevizi sütü
  • 500 gr kadar dondurulmus thai sebzesi ( havuc, cin lahanasi, kirmizi biber, limon otu )
  • 1 cay kasigi toz zencefil
  • 2 yemek kasigi kirmizi köri ezmesi (röd curry pasta )
  • 1/2 -1 yesil limon
  • 1 yemek kasigi siviyagi

Büyük bir Wok tavasinda yagi hafif isitin ve tavuk gögüslerini kavurun. Diger kalan malzemeleride ekleyip 10- 15 dakika kisik ateste pisirin. Altini kapatmadan önce tuzuna bakin gerekiyorsa tuz ekleyin. Ocaktan alin basmati pilaviyla servis yapin.

2009/10/13

Köttgryta ( Tencere kebabi )

Nu har hösten kommit på riktigt det är så kallt ute så vad passar bättre än en köttgryta.

Köttgryta ( 4-6 pers )

  • 1 kg grytbitar av nötkött
  • 2 gul lök
  • röd lök
  • 3 morötter
  • 5 vitlöksklyfta
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 tsk torkad timjan
  • svartpeppar
  • 5 lagerblad
  • smör till stekning
  • 2 dl grädde
  • vatten



Skär köttet i mindre bitar, bryn i stekpanna och lägg sedan över i en större gryta. Häll på vatten så det knappt täcker köttet, låt koka upp och skumma av noga. Skär löken i tjocka skivor, skala och skiva morötterna, hacka vitlöken grovt. Tillsätt buljongtärningen, kryddorna, lagerbladen och grönsakerna. Blanda väl med köttet. Brässera på svag värme ca 2½ timme till köttet är riktigt mört. Tillsätt grädden & låt koka upp ett par minuter innan servering. Servera till kokt potatis och sallad.


Soguk sonbahar günlerinde sicacik bir lezzet....
Tencere kebabi (4 - 6 kisilik )
  • 1 kg dana, inek yada kuzu eti
  • 2 kuru sogan
  • 1 tane kirmizi sogan
  • 3 havuc
  • 5 dis sarimsak
  • 1 sebze tableti
  • 2 cay kasigi kekik
  • yeterince karabiber
  • 5 tane defne yapragi
  • 1 cay bardagi kadar cig krema
  • tereyagi
  • su

Etleri az yagda biraz soteleyin suyunu biraksin ceksin. Baska bi derin ve genis tencereye alin etleri, üzerini biraz kapaticak kadar su ekleyin kaynasin üzerinde olusan köpügü alin. Icine iri dogranmis soganlari, havuclari, sarimsagi, sebze tabletini, baharatlari ve defne yapragini ekleyin. Karistirin, kapagini kapatin tencerenin yaklasik 2 saat 30 dakika kadar cok agir ateste pisirin. Et pistikten sonra üzerine krema ekleyip bir tasim kaynatin ve atesten alin.
Benim kizim aci yemedigi icin ben acili yapmadim.Bu yemege mutlaka aci biber salcasi yada aci pulbiber ekleyin. Eminim daha lezzetli olucaktir. Arzu edilirse mantar ve biber türleride eklenebilir.

2009/10/12

Ostfrallor ( peynirli ekmek )

Syndigt goda ostfrallor. Min dotter är helt galen i de här bröden.

Ostfrallor ( 25 st )
  • 50 gr smör
  • 4 dl vatten
  • 50 gr jäst
  • 200 gr philadephiaost
  • 2 msk brödsirap eller ljussirap
  • 2 tsk salt
  • 10 - 11 dl mjöl
  • 1 ägg för pensling
  • och lite lagrad riven ost

Smält smöret, häll i vattnet och värm till fingervarmt. Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt degvätskan och rör ut jästen. Tillsätt resten av ingredienserna och sist mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg och låt den sen jäsa övertäckt i 30 minuter. Ta upp degen och rulla ca 25 st avlånga eller runda bullar, lägg på plåt och låt jäsa ytterliggare 30min. Pensla med uppvispat ägg och strö över riven ost. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min på 225 grader.

Peynirli ekmek ( 25 adet )
  • 50 gr tereyagi yada margarin
  • 50 gr maya
  • 2 yemek kasigi seker pekmezi yada toz sekeri
  • 200 gr krem peynir
  • 1 su bardagi su
  • yaklasik 650- 700 gr un
  • 2 cay kasigi tuz
  • üzeri icin yumurta
  • rendelenmis peynir
Yagi eritin üzerine suyu ekleyin karistirin( ILIK olmasi lazim).Hamur kabinin icine mayayi ufalayin üzerine yag karisimini döküp mayanin erimesini saglayin. Tuzunu, krem peyniri, seker pekmezini yada sekerini, ununuda ekleyip hamur yapin iyice yogurun. Üzerini bez havluyla kapatin 30 dk kadar dinlensin. Kabaran hamur, kabın içinde toparlanır, az un serpilmiş tezgahta tekrar yoğurulur. Hamurdan yaklasik 25 tane beze koparip yuvarlayin yaglanmis tepsiye dizin üzerini tekrar bez havluyla kapatin 30 dk daha dinlendirin. Üzerlerine yumurta sürüp rendelenmis peynir serpin, önceden isitilmis 225 derecelik firinda pisirin.

2009/10/09

Äppel piroger ( elmali kurabiye )


Äppel piroger ( ca 40 st )

  • 250 gr rumsvarmt smör
  • 1/2 dl yoghurt
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • ca 375 gr vetemjöl

Fyllning

  • 4 st gröna äpplen ( helst golden )
  • ca 4 - 5 msk strösocker
  • 1 msk kanel
  • 1 dl hackade valnötter eller hasselnötter

Garnering

  • florsocker

Skala och grov riv äpplen. Lägg i en stekpanna, häll sockret och kanelen blanda. Stek den tills den blir mjuk och allt vätska har dunstat bort. Ta av från värmen lägg i hackade nötter blanda och låt den kallna.


Lägg smör, yoghurt, bikarbonat strösocker och mjöl i en stor bunke och arbeta till en smidig deg, den får absolut inte arbetas för mycket. Kavla degen tunn och ta ut runda mått. Fyll med äppelfyllningen och vik ihop till halvmånar. Gaffla kanten. Lägg bakplåtspapper på en plåt lägg kakorna på och grädda i 180 grader tills den har fått lite ljusgul, rosa färg. Den ska absolut inte få färg. När den har kallnat strö över florsocker och servera.






Elmali kurabiye ( yaklasik 40 tane )

  • 250 gr oda sicakliginda tereyagi yada margarin
  • 2 corba kasigi yogurt
  • 1 cay kasigi karbonat
  • 2 corba kasigi toz seker
  • yaklasik 3 - 3,5 su bardagi un

Ici icin

  • 4 tane eksi yesil elma
  • 4 corba kasigi toz seker
  • 1 tatli kasigi kadar tarcin
  • 1/2 cay bardagindan biraz az dövülmüs ceviz yada findik ici

Üzeri icin

  • pudra sekeri

Bir tavaya kabuklari soyulmus elmalari rendeleyip, toz şeker ve tarçın ilave ederek pişiriyorsunuz, suyunu birakip tekrar cekmesi lazim. Pişince yarım su bardağından biraz az dövülmüş ceviz yada findik ekleyin karistirip sogumasi icin bekletin.


Önce un hariç tüm malzemeleri karıştırıyor sonra kıvamı buluncaya kadar unu azar azar eliyorsunuz.Ben 3,5 su bardagi kadar un kullandim, kulak memesi yumusakliginda olmasi lazim kivamin.Bu kurabiye hamurunun çok fazla yoğurulmaması gerekiyor. Cok kalin olmamak sartiyla hamur merdaneyle büyükce acilir su bardağının yada çay bardağının ağzıyla kesilir. Büyüklüğü sizin isteğinize göre. Ortasına iç koyun. Ağzını birleştirin. Yarim ay seklinde olucak kenarina catalla basin acilmamasi icin. Tepsinin üzerine pisirme kadigi serin üzerine kurabiyeleri dizin. Önceden isitilmis 180 derece firinda üzeri hafif pembelesene kadar pisirin, renk almamasi lazim. Piştikten sonra soğuyunca üzerine pudra sekeri serpilir ve servis yapilir.






2009/10/07

Clubsandwich ( tavuklu sandevic )

En klassisk rätt som kan varieras i det oändliga. Det här receptet innehåller de vanligaste ingredienserna kyckling, tomat, rödlök och sallad.

Clubsandwich (8 st )

  • 8 skivor formfranska
  • 2 kycklingfiléer
  • 2 tomater
  • 1 stor rödlök
  • 3 - 4 salladsblad

Currysås

  • 1/2 dl majonnäs
  • 1 dl turkisk yoghurt ( 10 % )
  • 1/2 rödlök
  • 1/4 röd paprika
  • 1 tsk curry
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk koriander
  • lite svartpeppar

Lägg upp majonnäsen, yoghurten i en skål och finhacka löken och paprikan i små bitar och lägg i.Blanda i curry, svartpeppar, koriander och gurkmeja och rör om. Smaka av och lägg i mer curry om du så önskar. Ställ i kylskåpet helst några timmar innan den ska serveras så de tar smak av allt.

Värm ugnen till 125 grader. Torka av kycklingfiléerna med hushållspapper. Salta och peppra dem. Stek dem hela i smör eller olja. Snåla inte på matfettet, Det tränger inte in i köttet så du får ändå en mager maträtt. Stek på ganska hög värme tills filéerna fått fin färg på båda sidor. Flytta över till ett ugnssäkert fat och stek klart i ugnen. Det tar ungefär 15 minuter.

Rosta formfranskan. Bygg club sandwichen: börja med salladsblad, fortsätt med skivad rödlök och tomatskivor och lite dressing. Lägg sedan på kyckling. Ringla över dressingen och toppa med brödbit.
Stick en lång tandpetare eller trästicka genom smörgåsarna. Skär diagonalt. Servera.

Tavuklu sandevic ( 8 adet )

  • 8 tane dilimlenmis ekmek
  • 2 tavukgögsü
  • 2 domates
  • 1 tane kirmizi sogan
  • 3 - 4 yaprak marul

Körisosu

  • 2 yemek kasigi mayonez
  • 4 yemek kasigi yogurt
  • 1/2 kirmizi sogan
  • 1/4 kirmizi biber
  • 1 cay kasigi köri
  • 1/2 cay kasigi hint safrani
  • biraz karabiber
  • 1/2 cay kasigi kuru koriander yada kuru maydanoz
Mayonez ve yogurdu bir tabaga alin, sogani ve kirmizi biberi ince sekilde küpler halinde kiyin ve yogurt karisimina ekleyin. Köriyi, hint safranini, karabiber ve koriander yada maydanozuda ekleyin karistirin. Tadina bakin arzuya göre biraz daha köri atabilirsiniz. Servis yapmadan önce yaklasik 1 saat kadar buzdolabinda bekletin.
Firini 125 dereceye ayarlayin. Tavukgögüslerini mutfak pecetsiyle kurulayin. Tuz ve karabiber serpin üzerine. Yüksek ateste tereyagi yada margarinle birlikte iki tarafi renk alana adar kizartin. Firin kabina alin ve yaklasik 15 dk firinda pisirmeye devam edin. Soguduktan sonra ince dilimler halinde kesin.
Ekmekleri kizartma makinasinda kizartin, üzerine biraz arzuya göre biraz tereyagida sürülebilir. Alta ekmek dilimi koyun onun üzerine sirasiyla marul, halkalar halinde kesilmis domates, halka halka dogranmis sogan ve biraz sos ekleyin. Tavuklari da koyduktan sonra üzerine tekrar sos gezdirin ve ekmek dilimiyle kapatin. Dagilmasin diye kürdanla yanlarindan tutturun ve capraz sekilde kesin.


2009/10/06

Laxburgare med örtsås ( soslu somon baligi köftesi )

Laxburgare ( 4 pers )
  • 500 gr lax utan skinn och ben
  • ca 10 cm purjolök
  • 1/2 färsk chili
  • 1 dl ströbröd
  • 2 msk hackad färsk dill
  • salt och svartpeppar
  • 2 äggvitor
  • smör för stekning

Örtsås

  • 1 dl majonnäs
  • 2 dl turkisk yoghurt ( 10 % )
  • 2 msk hackad spenat
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 tsk hackad dragon
  • salt

Hacka de gröna örterna och blanda såsen. Ställ såsen kallt en halvtimme så smakerna hinner utvecklas. Smaka av med salt före servering. Kör bitar av lax, sköljd purjolök, dill ströbröd och chili utan frön till en grov färs i matberedaren. Tippa upp färsen i en skål och rör ner två äggvitor samt salt. Forma 8 hamburgare på fuktat smörpapper. Stek burgarna 3 - 4 minuter per sida i medelvarm panna. Serveras med hamburger bröd, sallad, tomat, rödlök och örtsås.

Hittade denna underbara lax för 79 kr/ kilot. Jag gjorde laxburgare med bakdelen av laxen och resten kastade jag i frysen får se vad jag kommer och hitta på senare.

Somon baligi köftesi ( 4 kisilik )

  • 500 gr somon baligi ( temizlenmis )
  • yaklasik 10 cm kadar pirasa
  • 1/2 aci biber
  • 2 yumurta aki
  • 1 cay bardagi kadar galeta unu
  • 2 yemek kasigi kadar dereotu
  • tuz ve karabiber
  • kizartmak icin tereyagi yada margarin

Sosu icin

  • 4 yemek kasigi kadar mayonez
  • 6 yemek kasigi süzme yogurt
  • 2 yemek kasigi dogranmis ispanak
  • 1 yemek kasigi dogranmis maydanoz
  • 1 cay kasigi cok ince dogranmis tarhunotu
  • tuz

Sos icin malzemelerin hepsini tuz haric karistirin ve yaklasik yarim saat kadar buzdolabinda agzi kapali dinlendirin. Servis etmeden önce tuzunu ayarlayin. Mutfak robotunun icine parcalanmis baligi, yikanmis pirasayi, dereotunu, galeta ununu ve cekirdekleri alinmis biberi ekleyin guzelce rondoda cekin. Köfte haline gelince bi tabaga alin tuzunu, karabiberini ve 2 yumurta akini ekleyip karistirin. Elinizle yuvarlak büyük sekiller verip tavada tereyaginin icinde iki tarafini guzelce kizartin. Yaklasik 8 tane köfte cikiyor.Resimdeki gibi marul, domates, kirmizi sogan ve sosla servis edebilirsiniz.

2009/10/03

Zucchini soppa ( Kabak corbasi )

Mycket mättande höst soppa med massor av grönsaker i...

Zucchini soppa (4 port )

  • 1/2 purjolök
  • 2 stora zucchini eller 3 små
  • 1 potatis
  • 2 msk smör
  • 1,2 liter vatten (kokhett)
  • 1 grönsakstablett
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl grädde
  • 200 gr hackad fryst spenat
  • 1 tsk curry
  • 1/2 tsk italiensk salladskrydda



Skala potatisen, ansa och skölj purjon, skala vitlöken. Skär zucchini , purjo, potatis i tunna skivor. Fram med den stora kastrullen, i med lite matfett och fräs de skivade grönsakerna på svag värme med vitlöken och curryn. Rör om då och då med sleven och håll på i 10­-15 minuter utan att det tar färg. Tillsätt vatten, buljongtärningen och italiensk salladskrydda. Koka upp och koka under lock 25-­30 minuter. Rör om ibland. Tag av från värmen, mixa soppan slät och fin med en mixerstav. Tillsätt grädden och hackad frysta spenaten och koka upp ta av från värmen. Servera soppan varm. Om man vill kan man hälla lite pressad citron saft.

Kabak corbasi ( 4 kisilik )

Sonbahar ve kis aylarinda insanin icini isiticak bir corba cesidi. Mutlaka denemelisiniz....

1/2 pirasa
2 büyük kabak yada 3 kücük
1 patates
2 yemek kasigi tereyagi yada margarin
1,2 litre kaynamis su
1 sebze tableti
2 dis sarimsak
200 gr taze ispanak yada dondurulmus dogranmis ispanak
1 cay kasigi köri
1 cay bardagi cig krema
1 cay kasigi italyan salata baharati

Patatesi soyun, pirasayi iyice yikayin, sarimsaklari soyun. Patatesleri, kabagi ve pirasayi küp seklinde fazla kalin olmamak sartiyla dograyin. Derin bi tencerede yagi eritin sebzeleri, köriyi ve sarimsagi ekleyin. Yaklasik 10 dakika renk almadan kisik ateste kavurun. Kaynamis suyu, sebze tabletini ve italyan baharatinida ekleyip25-30 dakika daha kaynatin. Arada karistirmayi unutmayin. Atesten alip blenderle iyice ezin sebzeleri. Icine cig kremayi ve dogranmis ispanagi (yada dondurulmus ispanagi ) ekleyip tekrar atesin üzerine koyun bi tasim kaynadiktan sonra atesten alin ve sicak servis yapin.

Från och med idag har jag bestämt mig att skriva på både svenska och på turkiska. Hoppas bara att det inte ska se jätte krångligt ut. Ha d gottt..