2010/09/30

Yoghurtlimpa ( yogurtlu ekmek )



Ger ett fast och smakrikt bröd. Yoghurt kan bytas ut mot filmjölk. Linfrön kan bytas ut mot andra frön t.ex. solrosfrön och/eller olika kross och kli. Honung kan bytas ut mot sirap eller socker. Hasselnötter kan utelämnas eller bytas mot andra nötter.

Yoghurtlimpa ( 1 st )

2 dl havregryn
5 dl vetemjöl
1 dl linfrön (krossade )
1 dl hasselnötter
1 dl russin
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl naturell yoghurt
1/2 dl honung
1/2 dl lingon (osockrade )
el. lingonsylt
matfett till ugnsform
ströbröd till form



Sätt ugnen på 175ºC.Blanda alla torra ingredienser.Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl.Smörj (och bröa) en avlång brödform à ca 1 1/2 liter.Häll i smeten.Sätt in nertill i ugn i 60 minuter.Låt brödet svalna ordentligt på galler innan det skärs i skivor.

Kryddig Morotssoppa (Havuc corbasi )



Linser är ett viktigt inslag i en hälsosam kost och ger energirika kolhydrater...

Morotssoppa (6 port)

125 gr röda linser
12 dl grönsaksbuljong
350 gr morötter, skivade
2 gul lök, hackade
2 vitlöksklyfta, hackade
225 gr krossade tomater
2 msk vegetabilisk olja
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 färsk grön chilifrukt, urkärnad och hackad
1/2 tsk gurkmeja
1 msk citronsaft
3 dl mjölk
salt
naturell yoghurt till servering

Lägg linserna i en sil och skölj noga under rinnande kallt vatten.Låt dem rinna av och lägg dem i en stor kastrull tillsammans med 8 dl av buljongen samt morötter, lök, krossade tomater och vitlök. Koka upp på medelgod värme och sjud sedan under lock i 30 minuter eller tills grönsakerna och linserna är mjuka.

Hetta under tiden upp oljan i en liten kastrull på svag värme. Tillsätt spiskummin, chili, malen koriander och gurkmeja och fräs i 1 minut. Dra kastrullen från värmen och rör ner citronsaften smaka av med salt.

Mixa soppan slät med en stavmixer, tillsätt resterande 4 dl buljong samt kryddblandningen. Sjud på svag värme i 10 minuter.

Tillsätt mjölk och smaka av med salt. Koka upp dra av från värmen. Häll upp i varma skålar ringla över lite yoghurt och servera.

Ps: Ifall soppan blir för tjock tillsätt lite mer vatten...




Havuc corbasi

125 gram kirmizi mercimek
1 litreden biraz fazla sebze bulyonu
350 gram havuc
2 kuru sogan
225 gram konserve domates parcalari
2 dis sarimsak
2 yemek kasigi siviyag
1 cay kasigi kimyon
1 cay kasigi kuru maydonoz
1 tane aci yesil ispanyol biberi
yarim cay kasigi zerdecal
1 yemek kasigi limon suyu
1 su bardagi süt
tuz

Mercimekleri soguk suda seffaflasana kadar yikayin. Büyük bi tencereye alin, icine dogranmis havuclari, sogani, sarimsagi ve yarim litre sebze bulyonunu koyun. Yarim saat kadar orta ateste sebzeler yumusayana kadar kaynatin.

Ufak bi tencerede 2 yemek kasigi siviyagini isitin, kimyonu, maydonozu, aci biberi ve zerdecali 1 dk kadar kizartin ve ocaktan alin. Icine limon suyunu ekleyin ve tuzunu ayarlayin.

Sebze karisimini el blendiriyle iyice parcalayin püre haline gelsin, kalan sebze bulyonunu ve baharat karisiminida icine ekleyin ocaga koyun 10 dk kadar pissin. Sütü ekleyin tuzunu ayarlayin bi tasim kaynattiktan sonra corbayi ocaktan alin sicak kaselere paylastirdiktan sonra üzerne biraz yogurt dökerek servis yapin....

Not:corbaniz kati olursa biraz daha kaynamis su ekleyerek istediginiz kivamda acabilirsiniz...

2010/09/19

Silviakaka



En väldigt enkel och snabb bakad kaka dock ändå saftig och god.

SILVIA KAKA


2 ägg
1 1/2 dl socker
1 dl vatten
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Glasyr:
100 g margarin
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägggula
riven kokos






Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda mjöl med bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten. Häll i vattnet och rör till en jämn smet. Häll smeten i en smord form med löstagbar botten. Ställ in i mitten av ugnen i 175 grader, i 30 minuter.

Gör glasyren:
Smält margarin i en kastrull, häll i socker och vaniljsocker. Tag bort kastrullen från spisen.Vispa ner äggulan försiktigt. Låt glasyren svalna lite och bred den över den avsvalnade kakan. Strö över kokos. Ställ kakan kallt en stund innan den serveras.