2011/11/27

Fiskgratäng med spenat




Hittade det här receptet i Knorr`s hemsida, har gjort lite ändringar, gratängen går att laga i förväg och sedan är det bara att värma den i ugnen när det är dags att äta.

Fiskgratäng med spenat


600g färsk eller fryst fiskfile (rödspätta, torsk ,rödtunga)
1 tsk salt


Gratinering

4 port potatismos
2 äggulor

Gratängsås

2 msk smör
3 msk vetemjöl
1 liten lök
1 näve fryst spenat
4 dl vätska (fiskspad och 2 msk konc. flytande fiskbuljong och vatten)
1 äggula
1 dl milda mat
ca 1 tsk salt
malen vitpeppar
1 msk pressad citron
1/2 dl finhackad dill

Garnering

1 1/2 dl riven ost











Tillagning

Gör lite fastare potatismos genom att använda mindre mängd mjölk. Rör ner äggulorna. Sätt ugnen på 200 grader.

Skölj hastigt av fisken torka med hushållspapper. Lägg de på ett smort ugnssäkert fat och strö över salt. Täck fatet med aluminiumfolie och sätt in det i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Häll av fiskspadet och spara det till såsen.

Smält matfettet, bryn det hackade löken tillsammans mjölet, lägg i spenaten och späd med vätskan. Koka upp under omrörning och koka såsen ca 3 minuter. Blanda äggulan med milda mat och häll den i såsen under vispning. Såsen får inte koka då kan den skära sig. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.

Häll såsen över fisken, klicka potatismoset runt fisken. Strö över ost och hackad dill. Öka ugnsvärmen till 250 grader. Gratinera gratängen i övre delen av ugnen ca 10. minuter.