Saffransdeg:
ca 50 st
50 g jäst ( för söta degar)
150 g smör
5 dl mjölk
1 ägg
250 g kesella kvarg
1/2 tsk salt
2 1/2 - 3 dl strösocker
1 g saffran ( 2 pkt saffran )
14 dl vetemjöl
Fyllning:
Mandelmassa
smör
Garnering / pensling:
1 ägg
mandelspån
pärlsocker
russin
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).
Häll en del av degspadet över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degspadet, kesella, ägg, saffran, socker och salt och mjöl. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.
Gör under tiden fyllningen riv mandelmassa och blanda med smöret.
Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela degen i 2 delar , kavla ut ena delen till en rektangel på ca 20x40 cm. Bred ut mandelmassa fyllningen, rulla ihop och skär varje del i 20 bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt i bullformar , eller på bakplåtspapper. Baka ut den andra degen till lussekatter. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Sätt ugnen på 225°C Låt jäsa under bakhandduk 30-40 minuter till dubbel storlek.
värdens godaste bullar
SvaraRadera